Kylän historia

13.07.2017

Kylä on yli kymmenvuotisen historiansa aikana tuottanut yhteensä yli kolmesataa peliä neljällä eri foorumilla sivuston siirtyessä domainilta toiselle. Lisäksi kylän historiaa on ollut niin ircissä kuin Facebookissakin, ja nykyään myös Whatsapin puolella. Tämä siirtyminen, ja vanhojen foorumeiden katoaminen bittiavaruuden syövereihin on jättänyt kylän historian hämärän varjoon. Kylän aikakirjat on kuitenkin avattu yleisölle, ja pääsette nyt kiertueelle tutustumaan erään internetfoorumin tarinaan.

Ensimmäinen Kylä perustettin 2.5.2006 Windyn ja Eveyn toimesta. Kyseinen kaksikko oli osallistunut kuukautta aiemmin Kuolonsyöjäpeliin tasapainoituksella 39 hyvistä ja 5 pahista. Ehkä pelin asetelma kertonee jo siitä, että juonittelupelikulttuuria tai -tietoisuutta ei suomalaisilla foorumeilla vielä juurikaan ollut. Tämä ensimmäinen kylä jäi kuitenkin erittäin lyhytaikaiseksi, ja meidänkin on aika jättää se taakse, sillä seuraava pysäkki odottaa.

Toinen kylä perustettiin samana vuonna, mutta paljon vakaammalle foorumille. Tällä pysäkillä pääsee tutustumaan pelikehityksen käännekohtiin. Tällä foorumilla pelattiin Eveyn peli nimeltä "Feeniksin surulaulu", jonka tuomat muutokset näkyvät edelleen lähes jokaisessa Kylässä pelatussa pelissä. Se toi mm. uuden äänestyssysteemin vanhan tilalle, jolloin pelaajat pääsivät viimein vaihtamaan äänensä. Peli toi mukanaan myös varanimikäytännöt sekä uusia hahmoja. Myöhemmin "ei kenenkään" äänestäminen kiellettiin peleissä, eli päivätappo tuli toteuttaa aina. Paripelejä pelattiin ensimmäisen kerran, kylä sai oman irc-kanavansa ja miittejä järjestettiin useampaankin otteeseen. Salaisen roolilistan pelit sekä anonyymipelit tulivat kylään, kuten myös traditio KEPPI-gaalasta. Luotiliivit saivat pysyvästi kenkää, ja aprillipäivinä ei taas enää tiennyt uskaltaako kylään astua ollenkaan. Kaikki nämä pelikehityksen virstanpylväät olivat merkittäviä askelia kylän pelikulttuurin muodostumisessa.

Seuraava pysäkki tuo matkaoppaallenne muistoja mieleen, sillä tällä pysäkillä astuin aikanani itse kyytiin. Kylän kolmas inkarnaatio sai alkunsa vuoden 2009 alkupuolella, kun aikaisemman alustan ongelmiin kyllästyttiin. Maksullisen domainin rinnalle Kylä sai Kyläwikin tietopankiksi sekä muita työkaluja, kuten EPPA:n (Ensimmäisen Päivän PuheenAihe - generaattorin), jotka valitettavasti nyt pölyyntyvät kaiken muun taakse jääneen ohella bittiavaruuden uumenissa. Kylän kolmannen inkarnaation tehtäväksi jäi hioa sitä, minkä kakkonen muovasi, ja nämä uudet avustavat sivustot ja ohjelmat ovat tästä ilmeisin merkki. Kolmannessa kylässä järjestettiin ensimmäiset aloittelijapelit, ja se myös palautti toisessa kylässä alkaneen joulukalenteritradition. Aprillipilat muuttuivat entistä villeimmäksi, mm. kylän muuttuminen maksulliseksi (2009) ja demokraattiseen johtoon siirtyminen (2011) herättivät paljon keskustelua. Loppua kohden kylän aktiivisuus kuitenkin laski tasaisesti, kun taas domainhinnat nousivat, jolloin päädyttiin jälleen siirtämään foorumia.

Tämä seuraava, ja viimeinen pysäkki on kylän neljäs inkarnaatio. Kylän vielä aktiiviset jäsenet pyrkivät pitämään kylän traditiota hengissä kopioimalla kaiken tärkeän tiedon mukaansa. Suuri osa datasta menetettiin kyläwikin mukana, mutta pieni osa peleistä saatiin kerättyä mukaan. Keppi gaalaa, joulukalenteria ja aprillipäivän piloja tehtiin edelleen, sekä pelejä pelattin harvakseltaan. Foorumi kuitenkin taantui taantumistaan vuoteen 2017 asti, jolloin kylän lopullista sulkemista harkittiin. Huhtikuun ja toukokuun aikana kuitenkin tapahtui kolme asiaa, jotka aktivoivat kylää merkittävästi. Ensinnäkin Mafia Universen championshipsit saivat ensimmäisen Kylän edustajansa, Haliman. Aihe herätti jonkin verran keskustelua ja kiinnostusta, mutta ennen kaikkea halua pitää kylää hengissä. Toinen asia oli kyläläisten tekemä rekrytöintityö, jossa otettiin yhteyttä niin vanhoihin pelaajiin kuin täysin uusiinkin pelaajiin. Erityiskiitokset tästä työstä täytyy antaa Halimalle, jonka kautta moni vanha ja uusi löysi tiensä kylään. Kolmas asia oli Pienen peruspelin täyttyminen, eli kylässä saatiin lähes vuoden pelittömän ajan jälkeen peli pystyyn, vieläpä suurempi kuin mitä neljännessä kylässä oli koskaan havaittu. Näiden tekijöiden ansiosta kylä päätettiin pitää hengissä.

Nyt kylässä on tehty viime aikoina paljon muutoksia. Ylläpitoon otettiin uusia, sekä entisiä mafiosoja takaisin. Kylä sai whatsapp-tilin pyörimään, kuin myös tämän blogin. Uudistuksia tehtiin pelien järjestämiseen, eli siirryttiin sykliseen malliin, jolla pyritään turvaamaan pelien tasainen tuleminen. Kaiken kaikkiaan kylä on nyt saavuttanut uuden nousukauden.

Kylän historian pinnalliset pääpiirteet ovat tässä. Historiaa tullaan käsittelemään myös myöhemmin tässä blogissa kiinnostavin osin, sillä moniin kiperiin kysymyksiin tämä pieni katsaus ei riitä vastaamaan. Miksi kylä on sivustona erittäin naisvaltainen, vaikka monilla englanninkielisillä sivustoilla suurin osa pelaajista on miehiä? Entä miksi Harry Potter - kirjasarjalla on ollut suuri merkitys pelien sisältöön ja terminologiaan? Historia ei anna kaikkia vastauksia, mutta se antaa mahdollisia selityksiä, ja ehkä kertoo minkälaisia ihmisiä bussit ovat aikanaan kuljettaneet näiltä pysäkeiltä toisille.

Kirjoittanut: Violet