JUONITTELUPELI JA SEN IDEA

Pelissä on tavallisimmin kaksi osapuolta, "pahikset" ja "hyvikset". Pelin alussa hyviksiä on paljon enemmän kuin pahiksia. Pahisten tarkoitus on saada hyviksiä pois pelistä ("hengiltä") niin monta, että pahiksia on yhtä monta kuin hyviksiä. Hyvisten tarkoitus on saada kiinni ja pois pelistä kaikki pahikset. Simppeliä, eikö? Pahikset ovat pieni tiivis joukko, jotka tietävät toistensa henkilöllisyydet ja saavat keskustella keskenään yksityisviestein. Hyvikset sen sijaan tietävät vain kukin oman roolinsa, jolloin kuka tahansa muista on mahdollinen vastustaja. Joillain hyviksillä voi olla erikoisvoimia, esim. voima suojella muita kuolemalta tai pari, jonka kanssa puhua yksityisesti. Näitä kutsutaan erikoisrooleiksi. Pelaajien lisäksi pelillä on pelinjohtaja, joka on laatinut pelin ja huolehtii pelin kulusta.

Peli etenee kierroksittain. Kukin kierros jakautuu päivään (yleensä 3-4 vrk) ja yöhön (yleensä 1 vrk). Päivän aikana kaikki pelaajat puhuvat pelitopicissa ja äänestävät mielestään epäilyttävimmän pelaajan lynkattavaksi eli pois pelistä. Pahisten tehtävänä on esiintyä hyviksinä ja pysyä mukana pelissä. Hyvisten tehtävä saada pahikset kiinni käyttäen päättelyä. Yöllä suurin osa pelaajista, erikoisroolittomat hyvikset (eli tavikset), eivät tee mitään, mutta pahikset ja erikoisroolit käyttävät voimiaan lähettämällä pelinjohtajalle yksityisviestillä sen henkilön nimen, johon haluavat sinä yönä voimansa käyttää. Esimerkikisi pahisten yönimen kohde kuolee.

Näitä kierroksia jatketaan, kunnes joko kaikki pahikset on äänestetty pois pelistä (hyvisten voitto), tai pahiksia on yhtä paljon tai enemmän kuin hyviksiä (pahisten voitto). Peli kestää yleensä 2-7 viikkoa (toki kaikki pelaajat eivät ole mukana loppuun asti, mutta tällaiseen pelin kestoon on hyvä varautua).


MITÄ PITÄÄ TEHDÄ PÄÄSTÄKSEEN PELAAMAAN?

Asia numero yksi on tietysti rekisteröityä Kylään. Valitse itsellesi mukava nimimerkki, jonka kanssapelaajat osaavat kirjoittaa oikein. Kylän nimimerkkisäännöt löytyvät Lakikirjasta kohdasta 5. Kun olet rekisteröitynyt, tee itsestäsi esittely Propagandatoimisto-nimiselle osastolle Kylässä, niin kyläläiset pääsevät toivottamaan sinut tervetulleeksi :) Esittelyn teko ei ole pakollista, mutta se auttaa muita tutustumaan sinuun ja sinua muihin.

Ensimmäiseen peliisi pääset ilmoittautumaan Kirjastossa. Kylässä on käytössä aikataulutetut pelit, eli joka kuukauden 1.-10. päivä on kuukauden pelin ilmoittautumisaika ja peli alkaa sitten 12. päivänä. Kuukauden pelien lisäksi kylässä pelataan säännöllisen epäsäännöllisesti "sivupelijonon" pelejä, joiden ilmoittautumis- ja alkamisaika voi olla milloin vain.

Mikäli jonkin pelin ilmoittautuminen on avoinna, ilmoittaudu reippaasti mukaan! Jos kuitenkaan juuri nyt ei ole yhtään ilmoittautumisketjua aktiivisena, odottele rauhassa ja lue vaikka vanhoja pelejä, sääntöjä ja muuta mukavaa kylästä. Toki aina voit ilmoittautua varapelaajaksi jo käynnissä olevaan peliin, jolloin pääset mukaan jos joku muu tiputtautuu pois. Ilmoittaudu peliin kirjoittamalla kirjastossa olevaan ilmoittautumisketjuun "mukana!" tai mitä tahansa muuta. Varapelaajaksi ilmoittautuminen tapahtuu kirjoittamalla samaan ilmoittautumisketjuun esim. "ilmoittaudun varapelaajaksi". Jos sinulla on pelistä jotain kysyttävää, voit kysyä pelinjohtajalta (pj) pelin ilmoittautumistopicissa tai yksityisviestitse. Ennen pelaamista on hyvä lukaista läpi Pelaajan säännöt Tietotoimistosta. Ilmoittauduttuasi mukaan voitkin jäädä odottelemaan, että peli alkaa. Pelin alkaessa saat pelinjohtajalta yksityisviestin, jossa kerrotaan roolisi pelissä.

Peli pelataan Keskusaukiolla, jonne pelinjohtaja tekee sille uuden topicin pelin alkaessa. Pidä hauskaa ja ole aktiivinen! :>

Uutena pelaajana on hyvä ajatus lueskella ympäriinsä tietotoimistossa ja muualla kylässä runsain määrin. Suosittelemme myös vain ihan rohkeasti lukemaan pelejä - päättyneitä tai käynnissä olevia. Niin saa kaikista parhaiten kuvan, mistä käytännössä on kyse.


MISTÄ LÖYTÄÄ TIETOA

Tärkein tietolähde on Tietotoimisto, joka on Kylän tärkeiden asioiden tiedottamiseen tarkoitettu osasto foorumilla. Tietotoimistoa kannattaa oikeastaan lukea järjestyksessä ylhäältä alas aina kun on sopiva hetki aikaa. Jos sinulle jää vielä jotain kysyttävää, voit kysyä usein kysyttyjen kysymysten ketjussa. Jos olet epävarma jostain, kysy, kysy, kysy! Juonittelupelien maailmassa on aika vähän kysymyksiä, joiden esittäminen on tyhmempää kuin hiljaa oleminen. Mafia (= modet ja ylläpito) ovat oivallinen kohde kysymyksille, koska osa heidän hommaansa Kylässä on opastaa uusia ja auttaa epäselvyyksissä. Lupaamme ja vannomme siis, että et tule kärsimään puremisesta, vaikka kysyisitkin meiltä jotakin ;)

Kyselyä siis rohkaistaan, mutta parhaiten juonittelupelaamisen oppii kuitenkin lopulta ihan vain pelaamalla. Ilmoittaudu siis rohkeasti mukaan peleihin ja ole aktiivinen ja yritteliäs!